Kuulumisiani on kyselty sielta ja taalla, joten paatin kirjoitella tanne blogiin kuulumisiani taalta Balkanilta. Kiitos kaverilleni, joka osaa aina patistaa minua tekemaan jotain hyodyllista. ;)

Pahoittelen aluksi ettei ole pohjoismaalaisia aata ja oota. Toivottavasti saatte jotain selvaa. Olen liian laiska kirjoittamaan englanniksi, pahoittelut kansainvalisille kavereille. No niin, olen siis edelleen elossa ja voin mainiosti. Media on luonut sellaisen kuvan, etta Kosovo olisi vaarallinen paikka. Ei mitaan hataa, silla taalla on ihan rauhallista. Kaikkialla on KFOR-armeijajoukkoja ja UN-autoja. Pelkastaan naiden lasnaolo luo turvallisuuden tunteen, vaikka joillakin on konekivaari kainalossa. Muttei olisikaan pelottavaa oleskella Kosovossa jos ei olisi noita joukkoja taalla. Kuka tietaa mita serbilaiset tekisivat sitten. Mutta ei jossitella nyt. Suurin osa serbilaisista majailevat Mitrovicen kaupungista pohjoiseenpain ja sinne minulla ei ole mitaan asiaa. Siella kaupungissa serbit ja albaanit ovat jakautuneet kahtia ja heita erottavat vain joki, joka on keskella kaupunkia. Luonnollisesti siella on tiukempi vartiointi. Riskialtista aluetta pohjoisessa naemma, muualla Kosovossa ihan tavallista rauhallista elamaa.

Ensivaikutelmani Kosovosta oli mukava. Lentokentta oli mahdollisimman pieni ja sita ympyroi suuria kukkuloita vai onko ne vaaroja, vuoria,hmm..no, kukkuloita ne on. Rauhoittava nakyma ja jollain tavalla mielenkiintoinen fiilis iski heti kun astuin tietoisesti juuri itsenaistyneeseen Kosovon maaperalle. Ajomatka Pristinaan (tyokaveri nouti minut) kertoi jo paljon millaisia rakennukset ja tiet ovat Kosovossa. Tiet ei tosiaan ole edes lahellakaan Suomen silean tasaisia moottoriteita tai edes tavallisia maanteita. Kuoppia siella ja taalla. Kodit ovat kodikkaita omalla tavalla. Punaisia tiilikattoja ja valkoisia kivisementti seinia.

Aika on mennyt todella nopeasti taalla, jo pian kaksi viikkoa mennyt. Tuntuu, etta olen ollut pitempaankin. On ollut kaiken maailman menoja ja tekemista heti saavuttuani. Luentoja, lobbausta, opetustyota ja ennen kaikkea perehtymista paikkoihin ja projekteihin. Kielikylpya aamusta iltaan, taysin uusi kieli opeteltava niin kommunikointi olisi sujuvampaa. Kylla tyokaverit hallitsevat kansainvalista viittomista mainiosti, mutta uutta kielta aina mielellaan oppii ja siita on hyodyksi kun tapaa muita kuuroja kuin tyokavereitani. Kirjoituskieli on taasen ihan toinen juttu, opin sen sitten kai myohemmin kun sita en nyt tarvitse paljoa. Pikkuhiljaa muutama asia kerralla, ei kaikki kerralla. :)

Asunto on yllattavan kiva, ihan peruskamppa sellainen. Ei valittamista, keittio, kylpyhuone ja makuukammari. Ei tarvi enempaa. Odotukset kampan suhteen oli vaatimattomat, joten saan olla tosi tyytyvainen asuntoon. Ainoana miinuksena on tuo jokapaivainen sahkokatko taalla vai voiko sita sanoa miinukseksi. Ihan kiva piristyksen se tuo elaman rytmiin. Katkos voi kestaa tunnista kolmeen tuntiin ja ajankohta vaihtelee. Joskus tyot on lopetettava kesken, kun kaikki pimenevat. Ihan tavallista taalla. Kynttilavalaistus iltaisin rentouttaa huomattavasti.

Sahkokatkos johtuu kosovolaisesta tavasta. Alueet on luokiteltu A, B ja C alueiksi. A:ssa on sahkot varmaan koko ajan, mutta B: katkoksia silloi talloin ja C:ssa taasen useammin. Joku vaan aina silloi talloin paattaa katkaista sahkot, koska jonkin alue ei ole maksanut hyvin sahkolaskuja. Eli ei ole siis sinusta kiinni maksatko laskun aina ajallaan, silla se on kiinni koko alueesta. Jos naapurit ei maksa niin sahkokatkoksia tulee.  Ihan simppelia, outoa aluksi. Nyt siihen on jo tottunut, silla iltaisin olen huomannut odottavani milloin tulisi se katkos. :)

Voisin jatkaa kirjoittamista vaikka kuinka paljon, mutta kokemuksestani tiedan ettei pitkaa tarinaa jaksa lukea. Pistan valilla lisaa kuulumisia kun on jotain lisattavaa. Nautin taalla olosta mainiosti, kiitos kuuluu mahtaville tyokavereille ja uudet haasteet piristavat kummasti aina. Mielenkiintoisia aikoja eletaan, huomenna taas Prizeniin kuurojen kouluun seuraamaan kun tyokaverit opettavat henkilokunnalle viittomakielta. Lauantaina on sitten ne naamiaiset, kovasti puhuttu tapahtuma. Kuulemma tulossa paljon kuuroja ympari Kosovoa ja jopa Albaniastakin on tulossa porukkaa sinne. Mukavaa Masken Ball viikonloppua!

P.s. Olen tunnetusti laiska kirjoittelemaan, potkikaa minua jos kaipaatte lisaa kuulumisia ja kuvia tanne. Lupaan yrittaa parhaani ;)