Yllattavaa, etta unohdin kertoa blogissani juuri kaikista tarkeimman eli sen miksi olen ja mita teen taalla vapaaehtoistyossa. No, kerron nyt millainen tyokuva minulla on taalla ja miten olen parjannyt taalla.

Pidan siis valivuotta opinnoistani Jyvaskylan yliopistolta, kun perse alko vahan turtua liikaa koulun penkilla eika opiskelu oikein maistunut. Joten oli aika lahta vahan haistelemaan tuulta, eksyin ensinnaksi teatterimaailmaan nayttelemaan puoleksi vuodeksi ja huhtikuussa lahdin Balkanille vapaaehtoistyohon toteuttamaan yhden pitkaaikaisista unelmistani.

Tyoskentelen siis Kosovon kuurojen liitossa eli KADissa. Varauduin siihen, ettei alkuperainen suunnitelmani ihan taysin toteudu taalla paikanpaalla. Uuden tietokonetekniikan opettaminen sanakirjatiimille, jotta heidan viittomakielinen sanakirja tyo nopeutuisi tulevaisuudessa. Kun nyt piirtavat ihan kasin jokaikisen viittoman sanakirjaa varten. Nostan hattua heille! Toinen tyoroolini oli ideoida tyoryhman kanssa ja opettaa kuuroille mita tulkki on. Tulkkeja on siis, mutta kaikki kuurot eivat tieda miten kayttaa tulkkia oikein kun se on ihan uusi asia heille.

Kuulostaa ihan yksinkertaiselta hommalta. Sita se ehka kylla on Suomessa, mutta taalla Kosovossa nama kaikki on heille ihan taysin uutta. Vaaditaan paljon joustavuutta ja karsivallisyytta, silla taalla aikataulut muuttuvat nopeasti ja joskus asiat eivat etene niin kuin olin suunnitellut. Alkuperainen tyosuunnitelmani ei taysin toteutunut tulkkijutun osalta. Aikapula yllatti kun sen tyoryhman jasenilla on kiiretta muutenkin, mutta ei se mitaan silla taalla tyota todellakin riittaa. Pari kuuroa opettaa Prizrenin kuurojen koulun henkilokunnalle viittomakielta ja mina autan heita tarvittaessa opetuksien valmisteluissa seka kommentoin heidan suoritusta.

Pelkalla omalla lasnaolollani on huomattava vaikutus, silla tyokaverit ovat todella tiedonjanoisia. Kyselevat paljon kaikenlaista. Onnekseni minulla on kokemusta monipuolisesti eri tyoaloista ja olen nahnyt vahan maailmaa. Tyoni on siis opettaa uutta tapaa tyoskennella sanakirjan kanssa ja kommentoida/kehittaa viittomakielen opetusta. Ja informoin aikapulan takia vain lyhyesti tyokollegalle ideoistani miten opettaa kuuroille mita tulkki on. Mutta kaikista tarkeimman tyon teen olemalla vaan oma itseni.

Kuulostaako hullulta? Nuoren kuuron omalla esimerkilla voi olla paljon vaikutusta mm. tyoskentely-, keskustelu- ja kayttaytymistavoissa. Ennen kaikkea yksinkertaisesti on hyva olla vaan kuuro.  Joskus tietysti epaonnistun tai teen jotain vaarin, mutta on hyva myontaa sen ihan rehellisesti. Ihminen ei ole taydellinen, eika suunnitelmat aina muuten onnistu taysin sataprosenttisesti. Kuuro paasee todella pitkalle, jos on vain tahtoa ja yritysta. Pienin askelin eteenpain kohti suuria saavutuksia.

Tama kansainvalinen vapaaehtoistyo ei ole niin vaativaa kuin luullaan. Tai on se kylla vaativaa, mutta hieman eri tavalla. Joustavuutta ja karsivallisyytta tarvitaan paljon. Nopeaa sopeutumista kulttuuriin ja uuteen kieleen. Ennen kaikkea kunnioittamista maata, kulttuuria ja kielta kohtaan.

Kommunikaatio on avainsana tyossani, silla ilman sita olisin taysin hukassa. Englannilla ei ole taalla juurikaan hyotya. Tyokaverit kun eivat osaa Englantia paitsi yksi tulkki, mutta onneksi melkein kaikki osaavat sentaan kansainvalisen viittomisen. Sen kautta opin kosovolaista viittomakielta nopeasti. Kosovon viittomakieli on taysin erilainen kuin suomalainen viittomakieli, mutta niilla on luonnollisesti samanlaisia piirteita ja lauserakenne.

Pienen esteen olen tormannyt taalla kommunikaation suhteen, silla moni kuuro ei osaa hyvin albanian kielta kun koulussa opetus on ollut heikkoa monesta syysta. Joten abstraktien kasitteiden selittaminen vaatii paljon luovuutta ja esimerkkeja. Ei voi vaan sormittaa sanaa ja kysya miten sana viitotaan. Eika viittomien varasto ole laaja niin kuin suomalaisessa viittomakielessa, koska he eivat ole saaneet hyvaa ja laajaa koulutusta, jolloin kohtaa uusia kasitteita ja sanastoa mika synnyttaa siten luonnollisesti uusia viittomia.

Lasten ja nuorten koulutukseen paneuduttava paljon niin Kosovon kuuroilla on parempi tulevaisuus, mutta esteena on ennakkoluulot, vaarat asenteet ja vallanpitajat kuten Suomessakin. KAD lobbaa paljon vallanpitajia ja luo kontakteja. Mediaakin kaytetaan hyodyksi. Hitaasti, mutta varmasti eteenpain.

P.s. Taidan elaa todella pitkaan, silla taalla olen saanut nauraa todella paljon. Kosovolaiset kuurot rakastavat vitsailla ja ovat todella kekseliaita humoristeja. Aiheesta kuin aiheesta, erityisesti seksi on suosittu aihe vitsailuun. Sita ei uskoisi kun kyseessa on muslimimaa, mutta he ovat vapaamielisia uskonnon suhteen. Luonnollisesti moni kuuro ei kay rukoilemassa kun eivat tajua mitaan mita siella moskeijassa puhutaan. Vapaamielisia nama kosovolaiset :)